Türkiye'de Mermerin İşlendiği Yerler 06 Ağustos 2022

Türkiye'de Mermerin İşlendiği Yerler

Türkiye'de Mermerin İşlendiği Yerler

Doğal kaynak olarak büyük bir zenginliğe sahip olan Türkiye'de mermerin kaliteli ve nitelikli olarak çıkarıldığı ve kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır. Mermerin işlendiği yerler;  Afyon, Marmara Adası, Kırşehir, Kütahya, Tokat ve İzmir'dir. Bu başlıca bölgelerin yanı sıra Gebze, Yozgat, Niğde, Koçhisar, Burdur, Bilecik gibi bölgelerde de mermer ocakları bulunmaktadır.

En iyi mermer Dünya'nın neresinde ?

Dünya'da eşsiz olarak geçen ve nadir bulunan vişne mermeri, Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkarılmaktadır. Alacakaya ilçesinde çıkarılan vişne mermeri, vişne renginden adını almaktadır. Damarlı yapısı ile dekoratif amaçlı yoğun ilgi görmekte olan en iyi mermer, 4 kıtada 60 ülkeye ihraç edilmekte olup, seçkin mekanları süslemektedir.

Mermerin kullanıldığı yerler nerelerdir ?

Mermer, Geçmişte estetik duruşu ve dayanıklı olması nedeniyle sanatsal alanlarda kullanılıyordu. Günümüzde ise mermerin kullanıldığı yerler, dekorasyon, heykelcilik, inşaat sektörü, süs eşyaları yapımı ve mezarcılıktır.

Mermerin en iyisi hangisidir ?

Piyasada mermer çeşitleri arasında en popüler olanı bej mermerdir. Çeşitli bina inşaatlarında yaygın olarak kullanılmakta olan bej mermerler Kullanıldıkları yerlere cazibe ve değer katar. Mermerin en iyisi olarak dünyada yer edinen bej mermerler, antik bir görünüm vermesi nedeniyle her zaman mimarların favorisidir.

Dünyada mermerin en çok çıkarıldığı yer neresidir ?

Alp kuşağında yer alan Türkiye, dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu alandadır. Rezerv olarak incelendiğinde ise Türkiye, muhtemel olarak 5 milyar 100 milyon m3 - 13 milyar 900 milyon ton muhtemel mermer rezervine sahiptir. Dünya geneline bakıldığında ise toplam rezervin 15 milyar m3 olduğu tahmin edilmektedir. bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye rezervi toplam rezervin %33'üne karşılık gelerek dünyada mermerin en çok çıkarıldığı yerdir.

En çok hangi ülkede mermer bulunuyor ?

En çok mermerin bulunduğu ülke Türkiye olmakla birlikte, Dünyada doğal taş rezervi sıralamasında ilk sıralarda yer alır. Türkiye, 2022 yılının ilk 7 ayında 913 milyon 306 bin dolarlık mermer ihracatı yapıldı. Türkiye'den en fazla mermer ihraç eden ülkeler, Çin, ABD, Suudi Arabistan, Hindistan ve Irak olarak belirlendi.

Hangi mermer daha pahalı ?

Marmara Adası'ndan çıkarılmakta olan ve çok nadir görüldüğü belirtilen beyaz mermer en pahalı mermer olarak geçmektedir. Bu beyaz mermere Hindistan ve Çin'den gelen mermerciler yoğun ilgi gösterdiler ve Hintliler 25 tonluk beyaz mermer bloğuna 110 bin lira ödeyerek sahip oldular. 

Mermer madeninin çıkarıldığı ve kullanıldığı yerler

Türkiye'de mermerin nitelikli olarak çıkarılmakta ve kullanılmakta olduğu temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat bulunmaktadır. Bu temel bölgelerin haricinde özellikle yine Yozgat, Gebze, Burdur, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocaklarının bulunduğu mermer madeninin çıkarıldığı ve kullanıldığı yerlerdendir.

Benzer İçerikler

Burada listelenmek ister misiniz?

Burada listelenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz

Türkiye'de Mermerin İşlendiği Yerler - Rehber Sanayi

Copyright © 2024 rehbersanayi.com