Dünya genelinde mermer, birçok farklı alanda yapı malzemesi olarak kullanılmakla birlikte, en kaliteli doğal taşlar arasında yer aldığı söylenmektedir.
Mermer Nedir ?
Dünya için büyük bir öneme sahip olan mermer, metamorfizma olayları sonucunda oluşmaktadır. Dolomotik kalkerler ile kalkerin yeniden kristalleşmesi sonucunda hayat bulmaktadır.
Türkiye’de coğrafi şartlar ve doğal kaynakların zenginliği göz önünde bulundurulursa, farklı farklı bölgelerde birçok çeşit mermer kaynağı bulunmaktadır.
Rakamsal bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin 3’te biri gibi bir alanda mermer ocakları ile donanmış olması mümkündür. Mermer ocaklarının fazla olması sayesinde çeşitli ve kaliteli mermer çıkarılabilmekte olup, üretimi de gerçekleşmektedir. Kaliteli mermerin çıkarılması sonucunda da hem hammadde olarak hem de işlenmiş mermer ülke içi ve yurt dışına ihracı yapılmaktadır.
Tüm dünyada büyük bir öneme sahip olan mermer, ülkemizde nitelikli bir şekilde çıkarılmakta olup, kullanıldığı temel bölgelere bakıldığında Afyon, Marmara Adası, Kırşehir, Kütahya, Tokat ve İzmir yer almaktadır. Temel bölgeler olarak belirtilen bu bölgelerin haricinde Gebze, Yozgat, Niğde, Koçhisar ve Bilecik gibi şehirlerde de mermer ocakları bulunmaktadır. Bu veriler ışığında ülkemizin yani Türkiye’nin hem rezervi hem de üretimi göz önünde bulundurulduğunda dünyada ilk 7 ülke arasında gösterilmektedir.
Türkiye’de çıkarılan mermerler, türlerine, özelliklerine ve yapısına bakıldığında farklı yapılara sahip mermer gruplarına ayrılmaktadır. Başlıca alanlara bakıldığında, güzel sanatlarda, inşaat sektöründe ve dekorasyonda kullanılan mermerlerin, zaman zaman kırmızı mermer zaman zamansa beyaz veya siyah mermer gibi türlerine rastlanmaktadır.
Mermer ürünlerinde özellikle, mineral yapısına bakıldığı zaman sertlik derecelerine göre mermer yapılarının ülkemizde kaynaklardan ürün çıkarımı yapılmaktadır. Bu çıkarımlar kapsamında 1 mm ince taneli, 1 – 5 mm orta taneli, 5 mm iri taneli ve 1 – 2 cm büyük taneli mermerler olmak üzere sağlamlık dereceleri ve gözenek genişlikleri değişen mermer türleri bulunmaktadır.
Ülkemizde mermerin kullanım alanlarına bakıldığında konutlarda ve işletmeler ön planda gelmektedir. Bu alanlarda zemin döşemesi, tezgah uygulaması, merdiven basamağı, tuvalet, duvar kaplaması, hamam ve banyo gibi alanlarda kullanılmaktadır. Mermer dayanıklı olması nedeniyle bu alanların her birinde tercih edilirken, lekeler ve istenmeye durumlara karşı da temizliği önemli bir detay oluşturmaktadır.
Mermer Türkiye'nin Hangi İllerinde Çıkarılır ? hakkında sıkça sorulan sorular.
Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
2019 yılındaki, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 1200 adet bej mermer ocağı bulunuyor.
Masif panel bakımıyla doğal ahşap yüzeylerin güzelliğini ve dayanıklılığını koruyun. Temizlik, leke temizliği, koruma ve nem kontrolüyle masif...
Organize Sanayi Bölgeleri, arıtma tesisleriyle çevreyi koruyor. OSB'lerde sürdürülebilir atık yönetimi ve arıtma tesislerinin ekonomik ve çevresel...
Kalıp sökme süresi, betonun dayanıklılığı için kritik bir aşamadır. Kolon, kiriş ve döşeme kalıplarının ne zaman sökülmesi gerektiğini ve...
Kereste fiyatları 2024 yılında hızla yükseliyor. Bu artışın nedenleri, sektörel etkileri ve geleceğe dair beklentiler ile ilgili kapsamlı analiz...
Orman ürünleri ticareti hızla büyüyor! Türkiye'nin orman ürünleri sektörü ve ticaret fırsatlarını keşfedin. Bu rehberde, ticaretin püf...
Debriyaj seti nedir, ne zaman değiştirilir? Aracınızın debriyaj sistemini korumanın ve güvenli kullanım sağlamanın yollarını keşfedin. Debriyaj...
Burada listelenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Türkiye'de Mermer Ocakları - Rehber Sanayi
Copyright © 2025 rehbersanayi.com