Sanayide Kullanılan Doğal Kaynaklar 23 Temmuz 2022

Sanayide Kullanılan Doğal Kaynaklar

Birçok yeraltı kaynağını bünyesinde bulunduran Türkiye'de, sanayi tesislerinde kullanabilecek doğal kaynakları bulma sorunu pek yaşanmamaktadır.

Ülkemizde Hammadde konusunda sıkıntı yaşanmamasının en önemli etkenlerden bir tanesi birçok iklimin yaşanmasıdır. Bulunduğu konum itibariyle dört mevsim yaşanan Türkiye'de, volkanik arazilere sahip, orta kuşakta yer alıyor, üç tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle birçok doğal kaynak bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, oluştuğu jeolojik zaman da dahil edilebilmektedir.

Doğal kaynakları ile önemli bir yerde bulunan Türkiye'nin en önemli kaynaklarından birisi su kaynaklarıdır. Bu kapsamda aranan birçok doğal kaynak çeşidini kapsadığı alan içerisinde bulundurmaktadır. Doğal kaynaklara örnek verecek olursak bunlardan başlıcaları; Yeraltı suları, akarsu ve göller, ormanlar, tarım alanları, madenler ve doğal enerji kaynaklarıdır.
Sanayide enerji üretimi için yenilenebilir ve yenilemeyen enerji kaynakları kullanılmaktadır. Yenilebilen enerji kaynakları hidroelektrik ( su gücü ) enerji, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji olarak sıralanmaktadır. Yenilenemeyen enerji kaynakları ise kömür, petrol, doğalgaz ve nükleer enerji olarak sınıflandırılmaktadır. Yenilebilen enerji bitmeyen, tükenmeyen ve kendi kendine yenilebilir bir kaynaktır. Aynı zamanda çevreyi oldukça az kirleten bir doğal kaynak olarak tanımlanmaktadır. Bu doğal kaynaklar madenlerin enerjisi ile elektrik elde edilmesini sağlayan termik santrallerde kullanılmaktadır. Sanayiler için de büyük önem arz eden elektrik üretiminde en çok kömür kullanılmakta olup, ikinci olarak doğalgaz ve üçüncü olarak su kullanılır. Türkiye kaynak olarak en büyük eksiklerinden olan doğalgazı Rusya ve İran'dan, petrolü ise Azerbaycan'ın yanısıra ortadoğudan ithal etmektedir.

Türkiye'de Bulunan Sanayi Kolları Nelerdir ? Hangi Kaynaklar Kullanılmaktadır ?

Besin sanayisinin olmazsa olmazı olan konserve endüstrisi Antalya, İzmir, Bursa ve Adana gibi denize kıyısı olan şehirlerde yaygındır. Türkiye'nin bir diğer sanayi kolu olan unlu mamuller endüstrisi, ülkenin hemen hemen tamamında bulunsa da bu sektörde ilk akla gelen İç Anadolu Bölgesi olmaktadır. Türkiye'nin tahıl ambarı denilince de akla Konya gelmektedir. Sanayi kolları arasında yer alan bitkisel yağ fabrikaları ise zeytin, mısır, ayçiçeği ve pamuk gibi yağ elde etmede kullanılan tarım ürünlerinin yetiştirildiği alanlarda kurulmuştur. Bahsi geçen tarım ürünlerinin yetiştirildiği şehirlere örnek olarak Balıkesir, İzmir, Gaziantep ve Adana verilmektedir. Bir diğer tarım ürünü olan tütün ise, sigara fabrikalarında işlenmektedir. Manisa, Samsun, Bitlis, Malatya, İzmir, Adana ve Tokat şehirlerimiz bu fabrikalara sahiptir.

Dünyanın birçok bölgesinde tüketilmekte olan alkollü içkiler de tarım ürünlerinden yapılmaktadır. Bu kapsamda diğer birçok sanayi kolu gibi, içki üretimi de temeli olan tarım ürününün yetiştirildiği yerlerde mevcuttur. Bu sanayi kolunda en çok fabrika Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır.

Dokuma ve Deri Endüstrisi, Türkiye'de en yaygın sanayi dalı olmakla birlikte en fazla işçinin de çalıştığı sektördür. Pamuklu, yünlü, ipekli ve halı kilim dokumacılığı gibi dalları olan Dokuma ve Deri Endüstrisi çeşitlerine göre belli başlı şehirlerde gelişmiştir.

Yünlü dokumaya bakıldığında, Kayseri ( Bünyan ), İzmit ( Hereke ), Diyarbakır ve Bursa'da yangınlaşmış olup, Pamuklu dokuma ise Gaziantep, İzmir, Adana, Konya, Bursa, Antalya, Kayseri ve İstanbul'da gelişmiştir. İpekli dokuma ise İstanbul ve Gemlik ( Bursa )'da yaygın olup, temelinde küçükbaş hayvancılığı olan halı kilim dokumacılığına bakıldığında ise İç Anadolu Bölgesi'nde fabrikaları bulunan sanayi koludur.
Dokuma Endüstrisi ile önemli bir sanayi kolu olan Deri Giyim Ayakkabı Sanayii ise pazar unsuru göz önünde bulundurularak, nüfus yoğunluğu fazla olan İzmir, İstanbul ve Bolu ( Gerede ) kentlerinde yangın olarak bulunmaktadır.

Türkiye başta mermer olmak üzere, birçok çeşit madene sahip olması nedeniyle çok sayıda şehirde maden sanayi fabrikasına sahiptir. Demir - Çelik denilince akla ilk olarak İskenderun ve Karabük gelmektedir. Konya Seydişehir'de alüminyum, Artvin ( Murgul )'da bakır, Antalya'da krom, Elazığ ve Kayseri'de kurşun-çinko işlenmektedir.
Petrolün çıkartılarak işlendiği tek şehir Batman'dır. Kimya sanayisi petrol rafinerileri İzmir ( Aliağa ) ve İzmit'te bulunmasına rağmen hammadde bulunmamaktadır.

 

Benzer İçerikler

Burada listelenmek ister misiniz?

Burada listelenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz

Sanayide Kullanılan Doğal Kaynaklar - Rehber Sanayi

Copyright © 2024 rehbersanayi.com