Orman Yangınları Nelere Neden Olur ?
Birçok ağacın bir araya gelmesiyle oluşan alanların adı orman, üretmiş olduğu oksijen nedeniyle bizim ciğerimiz olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle ciğerimiz olan ormanları korumamız gerekmektedir.
Dünyanın %30'luk bir kısmını karşılayan ormanların, her yıl dünya çapında 13 milyon hektarı ya yakılıyor ya da kesiliyor. Yakılan ve kesilen ormanlar bizlere oksijen sağlayarak hayatta tutmakla kalmıyor ayrıca iklim değişikliğini de hafifletmemize yardım ediyor. Bu nedenledir ki, insanlık ormanlara verdiği zarar nedeniyle kendi sonunu hazırlıyor olabilir. Çünkü ormanların faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok büyüktür. Farketmeden birçok faydasından yararlandığımız canlı olan ağaçların topluluğu ormanların yok olması avantajı kaybetmemize ve dezavantaja dönüşmesine neden olacaktır.
Yerine yapay olarak konulamayan ağaçlar, inanılmaz olup doğal bir teknoloji oluşturmaktadır. Bakıldığı zaman gezegenin akciğerleri olarak nitelendirilen tropik ormanlarda bulunan yaşayan ağaçlar havadan karbondioksit ( CO2 ) yi alarak havanın temizlenmesine yardımcı olur. Dünyada bulunan sağlıklı ormanlar hem havayı düzenliyor hem de temizliyor. Bu kapsamda ormanlar ekolojik dengenin sağlanması noktasında büyük önem taşımaktadır.
Dünya üzerinde yaşamakta olan insanların ve diğer tüm varlıkların yaşamını sürdürmesini sağlayan ormanlar, doğada bulunan karbondioksiti çeker, fotosentez ile oksijene dönüştürür. Her ne kadar umursanmasalar da karbon deposu olarak yaptığı görünmez işler ile bitkiler, insanlar ve hayvanlara fayda sağlamaktadırlar. Bunun yanı sıra dünyanın iklim ve yağış kontrolünde de etkindirler.
Ormanlar yakılıp ve kesilerek azaldıkça iklim değişikliği de hızlanarak artacaktır. Ayrıca iklim değişikliğinin artması ile küresel ısınma da artışını sürdürecektir. Bu yaşanacak olayların etkisi ile ozon tabakasının delinme süreci de hızlanmış olacak ve insanlar olarak kendi sonumuzu getireceğiz.
Peki ya yanan ve kesilen ağaçların yerine yenilerini dikersek
Yanan, hasar gören veya kesilen ormanlara ağaç dikerek kaybedilenlerin yerine yenilerini getirmemiz gerekmektedir. Çünkü dikilen her bir genç ağaç karbon tüketen genç bir ağaç mahsulü oluşturmaktadır. Ağaçlar 50 ila 100 yıllık büyüme süreci boyunca karbondioksit emer ve kuşlar ve yaban hayatına yuva olur.
Karbondioksitin artması ile birlikte yaşam şartlarının zorlaşacağını belirtmekte fayda olup, CO2 gibi ısıyı çekmekte olan gazların artmasına engel olduğumuz müddetçe, doğal afetlerden olan güçlü fırtınalar, büyük kuraklıklar ve seller gibi hava değişimlerinin azaltabileceği savunulmaktadır. Bu açıdan incelendiğinde ağaçlar karbondioksiti yok edip yaşam döngüsü oluştururken, bizleri de korumaktadırlar.
Bilim insanları, dünyadaki ağaçların karbon inhalasyon makineleri olarak çalıştığına değinmektedirler. Ayrıca yapılacak testler ile, herhangi bir orman içerisinde bulunan ağaçların depoladığı karbon miktarı belirlenebilmektedir. Karbon miktarının belirlenmesi için gövdelerin çapı da dahil edilerek hassas ölçümler yapılabilir.
Yaşanan yangın ve kesimler sonrasında yaşanan orman kayıpları ile arabalar, trenler, gemiler ve uçaklar ile birlikte taşımacılık sektörü kirlilik de artış göstermektedir. Ormanların azalması ile birlikte dünya genelinde karbondioksit emisyonlarında %15 oranında artış yaşanıyor. Bozulan topraklar, yapraklar ve çürüyen dallar karbonun havaya salınmasına sebebiyet veriyor.
Emisyonu azaltmak için ormanlarımızı koruyalım
Ozon tabakası delinmesi ve yaşanan iklim değişikliği sorununun bir parçası ağaçların ve ormanların kesilmesidir. Ağaçların yakıt veya odun için kesilmesi yada ormanlık alanların tarım için yakılması ile ağaç içerisindeki depolanan karbondioksit havaya salınarak gezegenin ısınmasına sebep olur.
·Ormansızlaşmanın önüne geçelim
Yapılan araştırmalar incelendiğinde hükümetler ve topluluklarla birlikte çalışan Brezilya ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde en yüksek ormansızlaşma oranları görülmektedir. Tüm dünyada ormanların korunması için teşvik edici adımlar atılması gerekmekte olup, böylece dünyada yaşanan iklim değişikliğinin en temel nedenlerinden bir tanesini azaltabilir.
2020 yılında Avusturalya'da yaşanmış olan orman yangınlarından hatta 2021 yılı yaz ayında Manavgat'ta yaşanan yangından ders almamız gerekmektedir. Çünkü orman yangınları bir çok kötü sonuca neden olur. Bunlardan bazıları; yaşanan yangınlar daha önce olduğu gibi evleri mahvedebilir, insanların ve hayvanların yaralanmasına hatta ölümüne neden olmaktadır. Gelin hep birlikte orman yangınlarının nelere neden olduğunu listeleyelim...
Orman Yangınlarının Hasarları
Orman yangını artışları ile iklim değişikliği artar böylece küresel ısınmanın artışına neden olur.
Ağaçların yanması ile gezegendeki karbondioksit miktarı artar, ozon tabakasının delinme süreci hız kazanır.
Var olan canlı çeşitliliğinin azalmasına neden olan Orman yangınlarından olan, 2020 Avusturalya, 2021 yılında Manavgat'ta yaşanan yangınlar sonrasında birçok canlı türü yaşamını yitirmiştir.
Yaşanan yangınlar sonrasında toprak verimliliğini yitirirken, hava ve su kirliliği de oluşmaktadır.
Birçok faydası bulunan ormanların faydalarından bir tanesi de sel ve heyelanı önleyen en önemli araç olmasıdır. Ağaçlar birçok doğal afette adeta barikat gibidir. Ama ormanlarımızın yok olması doğal afetlerin vereceği zararı da artıracaktır.
Küresel ısınma, ozon tabakası delinmesi ile birlikte kuraklaşmanında artacağı dünya çölleşecektir.
Tüm maddeler incelendiğinde ormanların yok olması gezegenin yok olması demektir. Gezegenin yok olmaması için ormanlarımızı korumalı ve çocuklarımızı orman sevgisi ile büyütmeliyiz.
Çocukları orman sevgisi ile büyütmeliyiz
2000'li yılların başlangıcı ile birlikte nüfus artışı hızlanmış olup, bu nedenle beton yapıların yapımının hızlanması ile yeşil alanların sonu geldi. Beton yapılar yükseldikçe, dünyada binaların arasında yok olmaya başladı. Beton yapıların artışı ile ağaçların yok oluşu hızlandı.
Eskiden çevreye bakıldığında daha fazla ağaç ve yeşil alan görebilirken, her geçen gün etrafımıza baktığımızda gördüğümüz beton yapı sayısı da artmaktadır. Eskiden doğa ile içiçe yaşayan insanların, artık gördükleri bir çiçek ve ağaç dikkatlerini çekmektedir. Gün geçtikçe yeşile ve doğaya hasret kalan insanlar, küçükken vakit geçirdikleri parklar ve bahçelerin yerinde artık binalarla karşılaşıyorlar. Artık çocukların oyun oynayabileceği bir alan kalmamaktadır.
Şu andaki gidişatın sürmesi durumunda ormansızlaşma oranı artarak devam edecek ve gelecekte geriye sadece beton yığınları kalacaktır. Bu konuda en büyük görevler ebeveynlere, öğretmenlere ve yetkililere düşüyor. Bu nedenle çokça kullanılan ' Ağaç yaş iken eğilir ' atasözünü destekleyerek çocuklarımıza bu konuda duyarlı olmalarını öğretmeliyiz.
Ağaçların ne kadar önemli olduğunu bize sağladıkları faydaları tek tek çocuklarımıza öğreterek onları eğitmeli ve ağaç dikimi hususunda da bilinçlendirmeliyiz. Bunu yapmanın en güzel yolu da çocuklarımız ile birlikte ağaçlandırma çalışmalarına katılmaktır.
Orman yangınlarının yaşama zararı nedir ?
Orman yangınları ne gibi zararlar doğurur ?
Orman yangınlarına nasıl engel olunur ?
Yukarıda bulunan 3 önemli sorunun cevabı ile çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz.
Türkiye’de mermer çıkarılan yerler ve mermer türleri hakkında bilgi alın. Mermer nedir ve nasıl oluşur? Türkiye’de mermer çıkarılan başlıca...
Orman ürünleri, inşaattan enerjiye, mobilyadan gıdaya kadar yaşamımızın her alanında yer buluyor. Orman Ürünleri Nelerdir?, Orman Ürünlerinin...
Kayın masif panel nedir? Kayın Masif Panelin Avantajları, kullanım alanları ve seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Dayanıklı ve...
Yükselen OSB arazi fiyatları sanayicileri zorluyor. Paylaşımlı üretim modeli ile maliyet avantajı sağlanarak, KOBİ’lere sürdürülebilir...
İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, aynı sektördeki işletmelere işbirliği, inovasyon ve maliyet avantajı sunarak sanayinin geleceğinde kilit rol...
Organize Sanayi Bölgeleri, arıtma tesisleriyle çevreyi koruyor. OSB'lerde sürdürülebilir atık yönetimi ve arıtma tesislerinin ekonomik ve çevresel...
Burada listelenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Orman Yangınları Nelere Neden Olur ? - Rehber Sanayi
Copyright © 2024 rehbersanayi.com