Hangi Faktörler Mermer Fiyatlarını Etkiler ? 10 Ağustos 2022

Hangi Faktörler Mermer Fiyatlarını Etkiler ?

Mermer ve doğal taş fiyatlarını birden fazla faktör etkilemektedir. Bunlardan ilki seçilen mermerin cinsi ve rengidir. Mermerin renginin koyulaşması ile fiyatlar da buna bağlı artış yaşanmaktadır. Bej mermer, kahverengi ya da siyah mermerin fiyat aralığı da benzer değildir. Renk nasıl fiyatı etkiliyorsa kullanılacak olan mermerin et kalınlığı fiyata etki etmektedir. Et kalınlığı artan mermerin birim fiyatı da doğru orantılı olarak yükselecektir.

Bunların yanı sıra kesim ebatları fiyatı etkileyen önemli faktörlerden birisidir. 30*Serbest Boy ile 60*60 ya da 60*120 gibi ebatların plakada yaşanacak fire oranları da farklılık göstereceğinden , belirlenen ölçüler fiyatı ciddi ölçüde etkilemektedir. Bir nevi ebat büyüdükçe fire oranı yükseleceği için mermer ve doğal taş fiyatları da yükselebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus uygulanacak mekanının ölçülerini aldıktan sonra, mevcut plakaların ölçüleri ile kıyaslama yapılmalı ve plakayı en verimli şekilde kullanılabilecek ölçüleri bulmaktır.

Mermer Fiyatlarına Hangi Nedenler Etki Eder

Mermer ve doğal taş fiyatlarına etki eden ana maddelere baktığımızda, kesim ve yüzey şekilleri ile kenar işlemleri olacaktır.

Düz kesim bir döşeme kesimi ile eğrisel kesim döşeme şekilleri bir olmayacaktır. Eğrisel kesimlerde her şeyden önce plaka firesi daha fazla olacağı için planlama ve işçilik süresini de artıracaktır. Bu nedenler hesaplamaya katıldığında standart bir düz kesime göre işletme maliyeti yükselecektir.

Kenar İşlemler (bitiş şekilleri) alın pah cila, balık sırtı, alın pah, kurt ağzı gibi farklı bitişler yine mermer doğal taş fiyatlarında değişiklik yaratacaktır.

Cilalı yüzey, kumlama yüzey, patlatma yüzey, honlu yüzey, eskitme yüzey, patinato yüzey işlemlerinin her biri de birbirinden farklı işlemler olması nedeniyle fiyat anlamında artı ve eksi maliyet olarak yansır.

Aynı mermer ocağından elde edilen belirli renkteki mermer, kendi içerisinde farklı seleksiyonlar oluşturarak farklı fiyatlar ile alıcı bulacaktır.

Örnek verecek olursak, bir bej mermer ocağı düşünelim. Aynı ocaktan açık ve koyu olmak üzere iki farklı seleksiyon elde edilerek oluşan farklılık fiyata etki edebilir. Başka bir açıdan incelediğimizde ise damar yapısına göre seleksiyon yapması halinde yine fiyata etki edebilir.

Malzemenin masif ya da kaplama oluşuna göre de mermer fiyatları değişiklilik gösterebilir.

Masif mermer ile kaplama mermeri de incelediğimizde aralarında ciddi fiyat farklılıkları ortaya çıkabilmektedir. Örnek verecek olursak, peyzaj alanında kullanmak istediğiniz masif mermer bir saksı için bloktan kesim yapılırken; aynı saksı modelini bir konstrüksiyon etrafında 2 ya da 3 cm kalınlıkta bir mermer plakadan imal edebilirsiniz. Böylece mermer doğal taş fiyatları da çok daha uygun olabilir.

Benzer İçerikler

Burada listelenmek ister misiniz?

Burada listelenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz

Hangi Faktörler Mermer Fiyatlarını Etkiler ? - Rehber Sanayi

Copyright © 2024 rehbersanayi.com