Filtrele filter_list

Adana Seyhan Orman Ürünleri Firmaları

Türkiye birçok kaynakta olduğu gibi ağaç ve orman işleri sektöründe de gelişmiş bir ülke olup, Adana Seyhan merkezinde bulunan ağaç ve orman işleri sektöründe bulunan firmaları, şirketlerin telefon ve adreslerini bulabilirsiniz. Sektördeki firmaların fiyatlarına direk olarak arayarak ulaşma imkanı sunan internet sitemizi kullanarak istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz

close

İller

İlçeler

Kategoriler

Çalışma Saatleri

Puan

apps format_list_bulleted location_on

Ağaç ve Orman İşleri'nin, bir parçası olan Kereste sektörü Türkiye'de birçok alana hizmet veriyor.

Yer altı ve yeryüzü kaynaklarıyla tüm dünya tarafından gıpta ile bakılan Türkiye'de, geçmişten günümüze varlığını sürdüren ormanların her geçen yıl artması ile birlikte kereste sektörü de her geçen gün kazanımını artırmaktadır.

Her ne kadar ticari anlamda büyük önem arz etse de normal yaşamda da ağaç ve orman, doğal yaşam için büyük önem arz etmektedir.  En geniş anlamıyla ağaç, fotosentetik yapraklarını veya dallarını yerden belirli bir mesafe üzerinde destekleyen, genel olarak uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip herhangi bir bitkidir.

AĞAÇ NEDİR ? 

Gövdesinden enine kesilen bir ağaç incelenecek olursa, en dışta kabuk, sonra yıllık halkaları meydana getiren hücre tabakaları ve en içte de öz kısım görülür.

Bir ağacın gerçekten canlı olan biricik kısmı, kabuğun altında odunun yüzeyindeki ince bir hücre tabakasıdır. Buna katman doku tabakası (kambiyum, soymuk) denir. Bu tabaka ağacı geliştiren ve büyümesini sağlayan tabakadır. Genç bir ağaca çivi çakıldığında veya ağaç bir dal verdiğinde, çivinin ve dalın yerden yüksekliği hiç değişmez.

Ağaçların boyları ve yükseklikleri bir hayli değişiklik gösterir. Boyları 3 metreden 140 metreye kadar; yaşları 30-40 yıldan 5000 yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır.

ORMAN NEDİR ? 

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

2000 yılı itibarıyla Dünya'nın toplam ormanlık alanı 3.869 milyon hektar olup ormanlık alanın büyüklüğünün dünyanın toplam kara alanına oranı %29,6 dır. 

Ormanların birçok çeşidi olup, hepsinin farklı özellikleri vardır. Bu çeşitlere örnek olarak ekvatoral yağmur ormanları, mangrov ormanları, tropik yapraklı ormanlar vs. örnek olabilir.

Ağaçların ve diğer birçok bitki çeşidinin birleşimiyle oluşan orman, hem maddi hem de manevi birçok yarara sahiptir.

ORMANIN YARARLARI

Ormanların yapacak, yakacak ve tali ürünlerle sağladığı değerlerdir. Ormanın ilk bakıştaki faydası, ürünlerin çeşitli iş ve sanayi kollarında hammadde olarak kullanılması veya tüketimi şeklinde göze çarpmaktadır. İnşaatta, kimya ve diğer sanayi kuruluşlarında, madencilik, ulaştırma, bayındırlık gibi ekonomik faaliyetlerde odun hammaddesinin kullanış yerleri gün geçtikçe artmaktadır. Odun hammaddesinin bu derece önem kazanmasının sebebi, sahip olduğu teknolojik vasıflarından ve devamlı üreyebilen; iyi bakıldığı takdirde tükenmez bir kaynağı olmasından ileri gelmektedir.

Teknolojinin gelişmesi ve elektrik enerjisi, petrol, maden kömürü gibi çeşitli enerji maddelerinin bulunmuş olmasına rağmen odun, yakacak maddesi olarak önemini sürdürmektedir. Dünya odun üretiminin hemen hemen % 50'si yakacak olarak kullanılmakta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu oran % 80'e varmaktadır.

Ormandan elde edilen tali ürünler, parfümeri, boya, ilaç, dericilik, tecrit malzemesi gibi endüstri kuruluşlarının ham maddesini meydana getirmektedir.

Türkiye'de üretilen orman tali ürünlerinin başlıcaları; reçine, sığla yağı, palamut, mazı, defne yaprağı, çam fıstığı, sumak, kestane, ıhlamur çiçeği, mahlep, meyan kökü ve keçiboynuzu vb.dir.

AĞACIN KULLANIM ALANLARI

Ağaçlar günlük hayatta çeşitli ve yaygın olarak kullanılırlar. Kâğıt yapımından mobilya yapımına, meyvelerinin besin olarak kullanımından süs ağaçlarına ve keresteye kadar, sayısız kullanım alanı vardır. Ormanlar ise, bir memleketin iklimini ve ekonomisini etkileyecek kadar önemlidir.

TÜRKİYE'DE ORMANCILIK

300 Bin istihdama ve milyarlarca dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olan ormancılık sektörü, Türkiye'nin ihracat verilerinde 5 milyar $'lık bir yere sahiptir.

Her ne kadar çok farkedilmese de ağaç, 6 binden fazla alanda kullanılmaktadır.

TÜRKİYE'DE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

Türkiye ormanlarının %50,1'i verimli, %49,9'u verimsiz ormanlardır.

2021 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2020 yılının eş değer dönemine kıyasla, %1 oranında azalış göstererek 506 milyon 593 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün Temmuz ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı %3,1 olmuştur.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2021 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 63 milyon 352 bin dolar Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında %5,3 oranında azalış yaşanmıştır.

2021 yılı Ocak- Temmuz dönemi Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2020 yılına kıyasla % 23,9 oranında artış göstererek 3 milyar 720 Milyon 82 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönem içerisinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri sektörel bazda ihracat rakamları incelediğinde ise; %33,8 artış ile 491 milyon 903 bin dolar ihracat gerçekleştirildiği görülmektedir.

Türkiye geneli sektörün 2021 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar Irak olmuştur. İsrail ise Irak’ın ardından ikinci sırada yer almıştır. İlk 10 ülke arasında en çok artışın Birleşik Krallık’a gerçekleştirilen ihracatta %48,2 oranında artış olduğu görülmektedir.

2021 yılı Temmuz ayı değer bazında 28. sırada yer alan KKTC’ye gerçekleştirilen ihracat ise yaklaşık %7,5 oranında artış ile 4 Milyon 341 bin dolar olmuştur.

2021 yılı Ocak – Temmuz dönemi Türkiye geneli ihracat rakamları incelendiğinde ise en çok artışın ise %85 oranında Fransa’ya gerçekleştirilen ihracatta olduğu görülmektedir. 2021 yılı Ocak-Temmuz ayı değer bazında 33. sırada yer alan KKTC’ye gerçekleştirilen ihracat ise yaklaşık %6,8 oranında artış ile yaklaşık 27 milyon 367 bin dolar olmuştur.

Adana Seyhan Orman Ürünleri Firmaları

Copyright © 2024 rehbersanayi.com