Mobilya Üretiminde Kullanılan Ağaç Türleri Nelerdir? 09 Ağustos 2022

Mobilya Üretiminde Kullanılan Ağaç Türleri Nelerdir?

Mobilya üretiminde kullanılan ağaç türleri nelerdir hakkında; mobilya kullanımına önem veren birçok kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Aslında mobilya üretiminde her çeşit ağaç kullanılmaktadır. Ancak bazı ağaçlar dayanıklılığı ve işlenebilir olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Mobilyalar, kullanılan ağaç türlerine göre farklı kalitelerde olabilir. Bunun yanı sıra mobilya üretiminde kullanılan ağaç türlerine ek olarak mobilyanın işçiliği ve üretim sırasında kullanılan malzemeler de büyük önem arz eder.

Peki mobilya yapımında hangi ağaçlar kullanılır, bu ağaçların özellikleri nelerdir? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız, Mobilya Üretiminde Kullanılan Ağaçlar Türleri Nelerdir? yazımızın devamını okuyabilirsiniz!

Mobilya Üretiminde Hangi Ağaçlar Kullanılır ve Özellikleri Nelerdir?
Gürgen ağacı, Meşe Ağacı, Ceviz Ağacı, Kayın Ağacı, Kestane Ağacı, Balsa Ağacı, Okaliptüs Ağacı, Sedir, Huş ve Ihlamur Ağacı mobilya üretiminde en çok kullanılan ağaç türleridir.

Yaşantımıza renk veren mobilyalar, çeşitli ağaç türlerinden üretilmektedir. Farklı ağaç türlerinden üretilen mobilyalar farklı özelliklerde karşımıza çıkmaktadır. Kullanacağımız mobilyaların kullanışlı ve şık olmasını sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi mobilyada kullanılmakta olan ağaç türüdür. Şimdi birlikte, mobilya hangi ağaçtan yapılır yukarıda belirttiğimiz ağac türlerinin özelliklerini birlikte inceleyelim! 

1. Gürgen Ağacı

Boyu yaklaşık 20 metrelere kadar uzanabilen Gürgen ağacı, son derece sağlam bir yapıya sahiptir. Gürgen Ağacı, Türkiye'de Karadeniz bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesi olmak üzere iki farklı bölgede yetişmektedir ve Karadeniz bölgesindeki türü ile ön plana çıkar.

Gürgen ağacı kullanılarak yapılan mobilyalar masif ve kaplama olarak üretilir. Mobilya haricinde oyuncak ve aksesuar üretiminde de kullanılmaktadır. Ayrıca Gürgen ağacı, doğallığı ile hem sağlıklı hem de estetik parçalar ortaya çıkarabilir.

Gürgen ağacı, dayanıklı yapısından dolayı mobilya ve ahşap malzeme üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. ve sert yapısı ile aşınmalara karşı dayanıklıdır. Gürgen ağacı, diğer ağaçlara göre zor işlendiği düşünülse de deneyimli ustalar tarafından kolay bir şekilde işlenebilmektedir. Uzun bir kullanım ömrü sunan Gürgen ağacı; dayanıklı,şık ve kaliteli yapısı ile mobilya üretiminde doğru bir seçim olacaktır.

2. Meşe Ağacı

Türkiye'nin hemen hemen her ormanlık alanında yetişebilen meşe ağacı, mobilya üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır ve genellikle 25 metre uzunluğunda bir boya sahiptir. Meşe ağacı, sağlam ve dayanıklı bir ağaç türü olduğu gibi kötü hava koşullarından da kolay kolay etkilenmemektedir.

Meşe ağacı, yapısı gereği kolay bir şekilde boyanabilmektedir. Bu özelliği mobilya üretiminde tercih edilme sebebini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra kendine has bir renge sahip olan meşe ağacı, mobilyalarda da farkını ortaya koyar. Ayrıca sağlam yapısından dolayı mobilya haricinde merdiven, kapı, pencere ve hatta köprü yapımında da kullanıkmaktadır.

3. Ceviz Ağacı

Ceviz ağacının başlıca özelliklerinden bir tanesi esnek bir yapısı olmasıdır. Ceviz ağacı, Yapısı gereği kolay bir şekilde işlenebilmektedir. Aynı zamanda az kıymıklı yapısı ile öne çıkmaktadır. Dolayısıyla mobilya üretiminde sıklıkla tercih edilen bir ağaç türü olarak karşılaşırız.

Yapısında bulunan damarlar ile estetik bir görüntü sunan ceviz ağacını klasik tarz mobilyalarda sıklıkla görmemiz mümkündür. Geleneksel tarzın en önemli parçalarından bir tanesi oymalı mobilyalarlarda sıkça kullanılan ceviz ağacı, şık ve modern tarzın ön plana çıktığı mobilyalarda ise genellikle masif kaplama ile kullanılıyor.

4. Kayın Ağacı

Kayın ağacı, görünüşü ve özellikleri bakımından gürgen ağacına oldukça benzeyen bir ağaç türüdür. Bu nedenden ötürü ayırt edilmeleri de oldukça zordur. Öte yandan kayın ağacı, gürgen ağacına kıyasla biraz daha hafif ve yumuşak yapıdadır.

Orta bir sertliğe sahip olan kayın ağacının, dayanıklı bir yapısı vardır. Sağlamlığı ve kolay temin edilmesi nedeniyle mobilya üretiminde kullanılan en ideal ahşap çeşitlerinden birisidir.

Sağlam ve uzun ömürlü kullanım imkanı sunan Kayın ağacı ile, aynı zamanda lüksü evinizde yaşayabilirsiniz.

5. Kestane Ağacı

Mobilya hangi ağaçtan yapıldığını incelediğimizde bu sorunun cevaplarından birisi de kestane ağacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kestane ağacı neme dayanıklı olmakla birlikte su ile temas ettiğinde dahi yapısını koruması nedeniyle mobilya üretiminde sıklıkla tercih edilmektedir. Yapısındaki bol tanenden dolayı pratik bir şekilde boyanabilir.

Kolay bir şekilde kırılıp bükülebilen kestane ağacı, zahmetsiz bir şekilde işlenebilmektedir. Genellikle pencerelerde, bahçe mobilyalarında ve parke ürünlerde kullanılmakta olan kestane ağacıyla, dekorasyon tamamlayan aksesuarların yapımında da tercih edilen bir ağaç türü olarak karşılaşırız.

6. Balsa Ağacı

Dünyadaki en dayanıklı sağlam ağaçlar arasında yer alan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika’da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilmektedir. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha sağlam bir forma sahiptir.

Hafif gövdesiyle bildiğimiz Balsa ağacı, taşımacılıktan, uzay teknolojilerine daha birçok alanda kullanılabilen ağaç türüdür. Balsa ağacı Mobilya üretimindeki kullanım alanlarına baktığımızda ise, özellikle sehpalarda ve aksesuarlar tercih edilen bir ağaç çeşididir.

7. Okaliptüs Ağacı

Sert bir ağaç türü olan Okaliptüs ağacı yapısı sayesinde çürümeye karşı oldukça dayanıklıdır. Okaliptüs ağacı haşerelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Hava koşullarından kolay kolay etkilenmeyen yapısıyla okaliptüs ağacı, mobilya üretiminde kullanılmaktadır. Uzun ömürlü bir ağaç olması nedeniyle okaliptüs ağacından üretilen mobilyaları güvenle tercih edebilirsiniz.

8. Sedir Ağacı

Sedir ağacı, Hafif ve yumuşak bir ağaç türüdür ve uzunlığu 50 metreye kadar çıkabilmektedir. Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen Sedir ağacı, birçok alanda kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan Sedir Ağacı, özellikle mobilya üretiminde dekoratif ürünler ile kendini gösterir.

9. Huş Ağacı

Mobilya üretiminde kullanılacak ağaç çeşitlerinden birisi de huş ağacıdır. Bu ağaç sağlam yapısı ve kaliteli olması nedeniyle koltuk ve sandalye modellerinde sıkça tercih edilir. Huş ağacının dezavantajından da bahsedecek olursak, hava koşullarından çok kolay bir şekilde etkilenmektedir.

Boya ve verniği en iyi tutan ağaç türü hangisidir?
Hava koşullarından etkilenmesi sebebiyle bahçe mobilyaları için pek de uygun olmayan huş ağacı daha çok ev içi mobilya dekorasyonda kullanılan bir ağaç türüdür. Huş ağacı boya ve verniği iyi tutar.

10. Ihlamur Ağacı

Ihlamur ağacı, Türkiye'nin Doğu Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Yumuşak bir ağaç türü olan ıhlamur ağacı, sıcaklık değişimlerine karşı hassas bir yapıya sahiptir ve neme de duyarlı bir yapısı vardır. Dolayısıyla genel olarak mobilyalarda kaplama olarak kullanılmaktadır.

Kaliteli ve lüks mobilya üretimi yapan firmaları bulabileceğiniz internet sitemiz Rehber Sanayi olarak, bu yazımızda mobilya hangi ağaç türlerinden yapılır sorusunu inceledik. Siz de en sağlam ağaç türlerinden üretilen mobilyaları incelemek ve mobilya fiyatlarını almak için sitemizde listelenmekte olan firmaları inceleyebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Burada listelenmek ister misiniz?

Burada listelenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz

Mobilya Üretiminde Kullanılan Ağaç Türleri Nelerdir? - Rehber Sanayi

Copyright © 2024 rehbersanayi.com